GUERRIERI RIZZARDI

advanced divider
winebox guerrieri rizzardi vino

I GUERRIERI

Rodina Guerrieri, od začiatku 17. storočia aktívna a pôsobiaca v slobodných profesiách vo Verone, investovala postupne do poľnohospodárskych pozemkov v údolí Valdadige, vo Veronskej nížine smerom k jazeru Garda, zaoberajúc sa poľnohospodárstvom ale aj lesníctvom, pastvinami a drevorubačstvom. Gróf Vincenzo Guerrieri, ktorý si v roku 1791 vzal za ženu Terezu Rambaldi,  rozvinul vinohradnícku činnosť a pestovanie olív vo vnútro-zemných oblastiach Bardolina, ktoré zostali v rukách rodiny až do posledného potomka, Giuseppiny Guerrieri, ktorá sa vydala za Carla Rizzardiho.

I RIZZARDI

Rodina Rizzardi, pochádzajúca z lombardskej Maderny, prišli do Verony začiatkom 16. storočia,  kde vo štvrti San Marco jej členovia pôsobili ako majetní obchodníci. Neskôr začali expandovať kúpou rôznych pozemkových majetkov, medzi ktorými boli Pojega a Negrar, zakúpené v roku 1649 grófom Carlom Rizzardim. V tom čase boli aktivity rodiny Rizzardi rôzne: orná pôda, byliny, lesné hospodárstvo, vinohradníctvo, pestovanie olív a ovocných stromov. Expanzia vinárskej aktivity v Negrar pokračovala v 18. storočí kúpou pozemkov a viníc v Calcarole, Rovereti a Tomenighe.

Dvadsiate storočie: vznik GUERRIERI RIZZARDI

Poľnohospodárska spoločnosť Guerrieri Rizzardi vznikla v roku 1913 spojením dvoch rodín sobášom: prvý ročník na etikete bol 1914. Od druhého povojnového obdobia, gróf Antonio Rizzardi, riadil a rozvíjal  poľnohospodársku spoločnosť , prechádzajúc pokrokovým spôsobom z polykultúry k pestovaniu viniča. V 70. rokoch sa datuje nákup veľkostatku Soave a vinárstva v Costeggiola, kde vinfikujú hrozno z vlastných viníc. V roku 1983, po smrti manžela, grófka Maria Cristina Loredan začala riadiť celý podnik a rozvíjať ho novými vinicami i novými vínami, od roku 1985 aplikujúc koncept „Cru“ ako výraz kvality, ktorý sa viaže na presne určenú odrodu hrozna. V roku 1984 sa stala predsedníčkou Asociácie na ochranu oleja z oblasti Garda a v roku 2010 jej bol udelený titul „Cavaliere del lavoro“ ( Rytier práce) a to prezidentom Talianskej republiky za jej prácu.  

NOVÉ MILÉNIUM 

Tretia generácia vstúpila do podniku koncom 90. rokov na čele s Giuseppem, Orsolou, Olimpiou a Agostinom Rizzardim. Aktivita podniku pokračuje produkciou a predajom vín „vyrobených a fľašovaných v mieste ich pôvodu“,  aby bol lepšie kontrolovateľný celý výrobný proces. Sú vysadené nové vinice a uvedené ďalšie odrody. V závislosti  od terénu , bol zdokonalený systém pestovania viniča,  všetko zamerané na zlepšenie kvality vína. Nedávno vstúpila spoločnosť do Asociácie „Historických rodínˇ“ a Asociácie “Les Hénokiens”  ( Asociácia rodinných firiem  s viac ako 100 ročnou tradíciou ). V súčasnosti je spoločnosť Guerrieri-Rizzardi  dôležitou súčasťou vo vinárskom svete, ale aj v oblasti cestovného ruchu a pohostinstiev, do ktorých začal investovať už Antonio Rizzardi: predovšetkým v Bardoline s apartmánmi Rambaldi a Borgo Bardolino a v Negrar so Záhradou Pojega a Vilou Rizzardi. 

RODINNÝ MAJETOK

Rodina Rizzardi spravuje vinice a tri vínne pivnice so snahou vyrábať čo najlepšie možné víno.   S oddanosťou a rešpektom pristupujú k storočnému dedičstvu a k viniciam,  niektorí spolupracovníci sú s nimi už desiatky rokov. Členovia rodiny sa osobne zúčastňujú na prácach vo viniciach a vinárstve počas vinobrania.

VÍNNE ODRODY 

Cieľom je vyrábať kvalitné vína, získajúc to najlepšie z miestnych a medzinárodných odrôd vína: pokiaľ je to možné, vyberajú víno skôr na základe charakteristiky pôdy, ako na základe miestnej tradície. Zatiaľ čo prítomnosť odrody Barbera a Sangiovese sa datuje na začiatok minulého storočia, v 90. rokoch predstavili Chardonnay, Merlot a Ancellotta, pretože veria, že učinia ich vína ešte komplexnejšie a intenzívnejšie.

PRÁCA VO VINICIACH

Početné vinohradnícke praktiky: starostlivé prerezávanie udržujúce vo väčšej časti viníc iba jeden výhonok na vinič ( jednoduchý guyot ) a teda obmedzený počet púčikov. Prácu prispôsobujú na mieru pre každý vinič tak, aby dosiahli požadovaný počet strapcov. Riadiť výkonnosť na hektáre je veľmi dôležité, májú tak možnosť monitorovať celý výrobný proces ( potvrdzuje to aj nápis na etikete „vyrobené a fľaškované v mieste ich pôvodu“ ). Tri rôzne tímy, mix mladých a skúsených zamestnancov pracuje v Bardoline, Negrar a Soave na plnení všetkých týchto úloh.

VINOBRANIE 

O hrozno sa dobre starajú: pre načasovanie zberu sa riadia špecifickým plánom dohľadu nad každým jedným viničom a monitorujú zrelosť hrozna. Strapce poškodeného alebo nedozretého hrozna sa pred strojovým zberom odstraňujú ručne, kým pri ručnom zbere sa vykonáva dôkladný vizuálny výber hrozna.

  

VINÁRSTVO

Vinifikácia sa prebieha v ich troch vinárstvach v Bardoline, Negrar ( Valpolicella) a v Soave, snažiac sa čo najviac minimalizovať dobu prepravy hrozna z vinice do vinárstva. Precízne protokoly o vinifikácii prispôsobené rôznym odrodám hrozna sa každoročne prehodnocujú a vedú túto delikátnu fázu práce s cieľom získať kvalitné biele, ružové a červené vína s charakterom. Guerrieri Rizzardi sa zameriava na výrobu vín s dobrou akosťou, eleganciou a vyváženosťou. 

Vitajte na stránke predajcu svetových vín WineBox. Prezeranie jej obsahu si vyžaduje plnoletosť.

Máte viac ako 18 rokov?