winebox degustacia guerrieri rizzardi

Ako som vyrobil najlepšie talianske Amarone – Calcarole 2009

Giuseppe Rizzardi, vinárstvo Guerrieri Rizzardi, Taliansko

Víno Amarone della Valpolicella D.O.C. Calcarole 2009 bolo podľa vinárskeho sprievodcu Vini d’Italia 2014 (Gambero Rosso) ocenené ako najlepšie červené víno Talianska. 

      Všetko začalo v roku 1810, keď Luigi Rizzardi kúpil niekoľko hektárov viniča a spolu s nimi aj vilu Rovereti. Dnes sa o tento skvost, ktorý sa nachádza v obci Negrar di Valpolicella v srdci vinárskej oblasti Valpolicella Classico staráme s láskou a pokračujeme v rodinnej tradícii.

      Aby som mohol jedného dňa vyrobiť “najlepšie talianske Amarone”, bolo potrebné okrem perfektnej starostlivosti o vinohrad pridať tiež dobre zvládnutú techniku výroby vína Amarone, ktorá je pre túto odrodu zásadná. Hlavné odrody, ktoré pri výrobe používame sú Corvina, Corvinone a Rondinella. Naším cieľom je zberať hrozno zrelé, ale nie prezreté, čo je hlavnou zásadou neskoršieho úspechu.

      Kvalitné hrozno prechádza po ručnom zbere procesom sušenia, tzv. appassimentou, ktorá môže trvať od 60 až po 120 dní, podľa zrelosti hrozna. Veľký dôraz kladieme na to, aby hrozno nebolo priveľmi prezreté,  aby víno nebolo veľmi alkoholické. Guerrieri Rizzardi dbá na prírodnosť a prirodzenosť celého procesu, čo sa neskôr odzrkadlí na vysokej kvalite a dobre čitateľnom rukopise autora – vinára.

     Celý proces zahŕňa niekoľko fáz –  dehydratáciu bobule, koncentráciu cukrov, kyslosti a polyfenolov a  vývoj arómy, ktorá je základným a kľúčovým prvkom pre definíciu chuti Amarone.

    Amarone Calcarole 2009 je krásnym výsledkom našej práce a môžeme ho bez nadsázky pomenovať  ako legendárnu “vintage”. Práve v tomto roku boli pre  hrozno tie najlepšie klimatické podmienky a treba tiež  povedať, že sme perfektne odhadli ten  správny moment, kedy ho oberať. Neskôr sme hrozno veľmi opatrne a citlivo premiestnili do sušiacich miestností (Fruttaio), kde sme naň dohliadali po celú dobu sušenia, približne 90 dní. Ročník 2009 mal krásne prirodzené kyseliny, čo je vždy veľkou pomocou, najmä v horúcich ročníkoch, ako bol 2009. 

    Víno následne ležalo 3 roky v barikových sudoch a následne bolo nafľašované, aby mohlo dozrievať vo fľaši. Po otvorení fľaše s vínom Calcarole 2009 je výsledok naozaj nádherný.

 

      A prečo bol ročník 2009 až taký dobrý? Teploty uvedeným odrodám naozaj priali, vyhýbali sa nám studené dni, vegetácia sa už na začiatku prebúdzala podstatne rýchlejšie ako v predchádzajúcich rokoch. Už v polovici apríla teploty dosiahli neobvyklých  25 °C, čo viedlo k rýchlemu rastu viniča. V dôsledku extrémne teplej jari a vysokým letným teplotám si budeme ročník 2009 pamätať ako nezvyčajný ročník, ktorý nám dal výnimočné  hrozno a veľké koncentrované víno. V neposlednom rade sa na našom úspechu odzrkadlila aj tvrdá práca, ktorú sme urobili vo vinici. Po ročníku 2009 sme ročník 2010 nevyrobili a tiež ani ročníky 2012 a 2014. Calcarole musí mať špičkovú kvalitu a tá sa nerodí každý rok. Som rád, že si ľudia zapamätajú naše vinárstvo nielen kvôli “najlepšiemu talianskemu Amarone”, ale tiež kvôli ďalším krásnym vínam, ktoré vyrábame.

 

  • POZRITE V ESHOPE
  • Ďalšie články

Vitajte na stránke predajcu svetových vín WineBox. Prezeranie jej obsahu si vyžaduje plnoletosť.

Máte viac ako 18 rokov?