FATTORIA LORNANO
Lornano je butikové vinárstvo patriace tej istej rodine od roku 1904, rodine Taddei . Rozprestiera sa na kopcoch, ktoré sa juhozápadne od Castellina in Chianti zvažujú smerom k Monteriggione. Vinárstvo bolo postavené v 15.storočí okolo starého kostola v oblasti Lornano, ktorého korene siahajú až do IX. storočia. Tomuto kostolu bola výsadou pápeža Inocenta III. zverená správa ďalších farností a poľnohospodárskych majetkov, ktoré im patrili. Dnešnú podobu získala farma a k nej pripojená vila po niekoľkých rekonštrukciách v druhej polovici 18. stor. Spoločnosť Lornano je členom „Consorzio del marchio storico Chianti Clasico Gallo Nero“ ( Združenie historickej značky Chianti Clasico Čierny Kohút ) od jej založenia v roku 1924.
Spoločnosť:
Spoločnosť obhospodaruje 28,5 ha viníc zapísaných do zoznamu Chianti Classico, z toho 5,9 ha zapísaných do zoznamu Chianti “Colli Senesi”, 9 ha Rosso Toscano I.G.T. a 2 ha zapísané do zoznamu Vin Santo Chianti Classico. Víno sa vyrába exkluzívne z hrozna spoločnosti, vinifikácia prebieha v modernom vinárstve v nerezových nádržiach pri kontrolovanej teplote a dozrieva v starej pivnici, ktorá je pod zemou a kde sú umiestnené drevené sudy.
Výrobný potenciál:
Usadlosť Lornano začala na konci deväťdesiatych rokov s modernizáciou viníc a hospodárských budov.
Lornano uplatňuje udržateľný model poľnohospodárstva, ktorý podporuje rovnováhu medzi životným prostredím a ochraňuje prírodné zdroje. „Produkujú vysoko kvalitné vína bez použitia chemických hnojív a herbicídov, s použitím iba minimálneho množstva pridaných síričitanov.“
Majetok spoločnosti sa rozprestiera na viac ako 180 ha, z toho 70ha je vysadených viničom. Na 80% je vysadených viac ako 15 druhov starostlivo vybraných klonov Sangiovese, ktoré predstavujú autetnickú charakteristiku tohto starodávneho a úžasného hrozna. Zvyšných 20% je vysadených Merlotom, Cabernet Sauvignonom a malým percentom bieleho hrozna Trebbiano a Malvasia, ktoré sa využívajú na výrobu „Vin Santo“ patriaceho pod Chianti Classico DOC. Vinice Lornano , ktoré sú charakteristické rozmanitosťou pôdy a mikroklímy sa rozprestierajú v priemernej nadmorskej výške 300 mnm. Víno sa vyrába výhradne z viníc usadlosti, vinifikuje sa v modernom vinárstve v nerezových tankoch pri kontrolovaných teplotách a zreje v starej vínnej pivnici pod zemou, chránenej tak pred náhlymi teplotnými zmenami, vo francúzskych dubových sudoch. Zber, ktorý sa zvyčajne koná od konca septembra do polovice októbra sa prevažne vykonáva ručne starostlivým výberom bobúľ.
Začiatkom roka 2010, na impulz ich štvrtej generácie , Nicolu a Galilea Pozzoli, pod vedením ich enológov a konzultantov Franca a Mattea Bernabei , dokončila spoločnosť Lornano modernizáciu viníc, novú barikovú pivnicu vína a nový sklad. V roku 2013 bolo Lornano medzi prvými 30 vinárstvami Chianti Classica, ktoré sa pridalo k novému označeniu Asociácie, Gran Selezione a v roku 2014 uviedla na trh nové ružové víno IGT Rosato Toscana Etèl vyrobené iba z bobúľ Sangiovese a na základe ich vášne pre toto jedinečné územie pokračuje vo vývoji nových projektov.