FONTERENZA

advanced divider

Iba rešpektovaním prirodzenej rovnováhy krajiny a viniča vzniká víno, ktoré vyjadruje celú jeho osobnosť a históriu.

Starobylá Fonterenza je miestom plným spomienok, nachádza sa približne 2 km od dedinky Sant’Angelo in Colle, v južnej časti Montalcino. Za svoj názov vďačí prameňu, ktorý tečie pod vyvýšeninou, na ktorej je postavená.

Fonterenza, ktorú kúpila rodina Padovani v roku 1975, dnes je sídlom ekologickej farmy, ktorú prevádzkujú dve setry – dvojičky, Francesca a Margherita Padovani, narodené v Miláne, ale ako samé hovoria adoptované Montalcinom. Od detstva tu trávili väčšinu času a vytvorili si s týmito miestami veľmi silné puto. Tu sa zrodila ich vášeň pre túto krajinu. V roku 1997 sa natrvalo odsťahovali z Milána, začali s poľnohospodárskou činnosťou zaoberajúcou sa pestovaním olív.
1999 je rok výsadby ich prvých viníc „del Bosco“ a „della Strada“. Týmto rokom sa začalo dobrodružstvo, ktoré trvá dodnes, sestry sa osobne začali starať o vinohrad o výrobu, učili sa z každodennej práce, z konfrontácie s veľkými a malými výrobcami tohto, ako aj iných území. Neustály dialóg, ktorý stále prebieha pri každej príležitosti a zameriava sa na rôzne metódy pestovania viniča, tradície, aktuálnemu trhu, budúcnosti vinohradníctva …
Proces práce a znalostí, ku ktorému patrí výber organického poľnohospodárstva a následne bio-dynamického poľnohospodárstva ako dôsledok neustáleho hľadania rovnováhy s obrábanou pôdou. Starostlivá agronomická prax, ktorá rešpektuje prirodzenú rovnováhu rastlín a zeme, ich preto podnietila k rovnakému prístupu k hroznu a jeho transformácii. Definujú sa ako producenti „prírodného vína“, čo je dnes veľmi diskutovaným termínom, ktorý však jednoduchým spôsobom vysvetľuje filozofiu ich práce: víno je ovocím krajiny, na ktorej rastie ich vinohrad, je sezónneho charakteru a s možnosťou výberu. Každé víno má preto svoju osobnosť a históriu, ako aj odlišnú túžbu hovoriť o sebe.

Pivnica, ktorá sa nachádza vo Fonterenza, je rozdelená do dvoch sektorov: vinárskeho a rafinérskeho. Po príchode do pivnice sa hrozno zbaví stoniek a pumpuje sa do rôznych nádob. Na kvasenie BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG, ROSSO DI MONTALCINO DOC a LUPO DI FONTERENZA IGT TOSCANA používajú skrátené kužeľovité drevené kade; pri ostatných vínach nádrže z nehrdzavejúcej ocele a otvorené kade s hmotnosťou 1 000 kg. Hrozno spontánne kvasí bez enologických pomocných látok alebo chemicko-fyzikálnych úprav, aby sa zachovali mikrobiologické vlastnosti ročníka a maximálne sa prejavil terroir. V závislosti od ročníka, a teda od potrieb muštu, sa používajú rôzne techniky.

Vitajte na stránke predajcu svetových vín WineBox. Prezeranie jej obsahu si vyžaduje plnoletosť.
Máte viac ako 18 rokov?