CONDÉ
Rodina
«Narodil som sa na vidieku odkiaľ som odišiel a kam som sa vrátil po rokoch späť s väčším vedomím a veľkým cieľom: venovať svoj život Sangiovese»
Francesco Condello
Spolu so svojou rodinou sú strážcami storočných tradícií. Byť vinármi v oblasti Predappio znamená popasovať sa s viac ako 700 ročnou históriou vinohradníctva a znamená to i povinnosť chrániť tradície. V období kedy všetko veľmi rýchlo uteká, sú časy na tomto mieste odlišné, ešte stále sa prispôsobujúce prírode. Miesto hodiniek sa tu pozerá na kalendár.
Celá rodina pracuje vo vinárstve, aj jeho dcéra Chiara, ktorá sa v roku 2012 stala súčasťou rodinného tímu a od roku 2015 sa stará o vinice a vinárstvo, no predovšetkým má na starosti ich zahraničných klientov.
Rešpektujúce poľnohospodárstvo
„Byť poľnohospodárom pre nich znamená zodpovednosť, ktorú každý deň pretavujú do práce, ktorá rešpektuje pôdu, rastliny a jej plody.“ Vedia, že pôdu nevlastnia navždy, ale iba na určitú dobu sa stali jej správcami a to až kým ju nepredajú do rúk budúcim generáciam. Všetka ich práca sa zakladá na tomto princípe.
Ekologické
Nepoužívajú žiadne chemické herbicídy, či pesticídy, iba malé množstvo síry a medi vo vinici. Starostlivosť o pôdu sa vykonáva pomocou organického a zeleného hnoja, pričom sa rešpektuje rozmanitosť a potreby rôznych viníc: špecifické zelené hnojivo pomáha koreňom rastlín preniknúť hlboko do pôdy, kde môžu čerpať špecifické živiny a mikroelementy.
Biodiverzita
Ich vinice sú v symbióze s prostredím, ktoré ich obklopuje. Údolie Rabbi im daruje prírodné dedičstvo plné kvetov, hmyzu, divokej zvery, lesov, jazier. Vinica teda nie je izolovaná, ale je súčasťou systému, kde spolunažívajú mikroorganizmy, byliny a zvieratá a kde tiež existujú rôzne rody kvasiniek, tak dôležitých pre spontánne kvasenie. Brázdy, ktoré spolu s lesmi formujú vinice sú dôležitými oázami pre divoké rastliny a zvieratá.
Remeselníckosť
Veria v dobre vykonanú prácu, ktorú môže zaručiť len remeselná výroba: od zimného rezu po ručný zber a dokonalú zrelosť, vinohradom venujú veľkú časť svojej práce. Vo vinárstve pracujú s maximálnym rešpektom k celistvosti ovocia a dodržiavaniu tzv. terroire : hrozno sa vyberá na triediacom páse, zbaví sa stopiek, ale nie je lisované a nádrže sa plnia gravitáciou. Spontánne kvasenie a kontrola teploty až po prvej fáze kvasenia im umožňuje získať víno, ktoré je autentickým vyjadrením každej jednej parcely zeme, z ktorej pochádzajú. Na konci fermentácie, vína vybrané na dozrievanie v dreve, sa presunú do podzemnej pivnice a čas, ktorý strávia v dreve závisí od ich štruktúry a ročníka. Pri fľaškovaní používame len veľmi málo síry.
Zatiaľ, čo všetko má tendenciu byť uponáhľané, oni sa rozhodli urobiť krok späť a spomaliť rešpektujúc časy Sangiovese. Dlhé zrenie v pivnici umožňuje vínu sa prezentovať až vtedy, keď dosiahne rovnováhu vo fľaši vďaka dôležitej práci skla. Pre nich je kvalitné sklo rovnako dôležité ako kvalitné drevo. Vína dávajú do obehu iba vtedy, keď ich považujú za hotové, elegancia trieslovín je dôležitým ukazovateľom, aby ich mohli za také považovať. Každý rok sa viac ako tisíc fliaš nedostane vôbec do obchodov, ale sú starostlivo uskladnené, aby sa mohli stať historickou „riservou“. Takéto fľaše sú spomienkou na daný ročník.
Teritórium
Predappio je malé mestečko v regióne Emilia-Romagna, zasadené medzi Apeninami a Jadranským morom, na hranici lesov Casentinesi a Pádskej nížiny. Predappio je autentické údolie s niekoľkými domami a množstvom viníc, kde sa zachovávajú starodávne remeslá a kde sa ešte životný rytmus riadi ročnými obdobiami. Vrcholy Apenín tu ustupujú miernejším kopcom, ktoré sú zvlášť vhodné pre vinohradníctvo. Podnebie ovplyvnené morom a kopcami prináša stále jemný vánok a teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, ktoré prospievajú dozrievaniu vína a jeho aróme.
Stredobodom života je víno v tomto meste od roku 1384
Vďaka jedinečnej mikroklíme a chudobnej pôde bolo Predappio odpradávna mesto s vinárskym povolaním. Už v stanovách z roku 1383 boli napísané zákony upravujúce výrobu vína s následnými dodatkami v roku 1400. Boli regulované práce vo vinici, zber, vinifikácia a obchod s vínom. Bola to rada starších, ktorá určovala kedy je hrozno zrelé a kedy je možné ho zbierať. V stredovekých vinárstvach sa vinifikácia uskutočňovala gravitáciou.
Život mesta je už stovky rokov spätý so životom Sangiovese a dnes sú hrdí na to, že môžu byť strážcami týchto stáročných tradícií, v ktorých s vedomím a úctou pokračujú.
Pôvodná odroda: Sangiovese z Predappio
Na týchto jedinečných kopcoch môžu s hrdosťou pestovať pôvodnú odrodu Sangiovese Piccolo a Sangiovese di Predappio, ktorá sa tiež nazýva „Sangioveto dal cannello Piccolo“. V odrode Sangiovese Piccolo sú strapce menšie a redšie a hrubšia šupka dodáva vínu veľkorysú farbu a výraznú ovocnú chuť. Vďaka prirodzene vysokej kyslosti v kombinácii s elegantnou štruktúrou trieslovín, sú ich fľaše vhodné na veľmi dlhé zrenie.