CHIARA CONDELLO

advanced divider
winebox chiara condello logo

 „Byť revolučným dnes znamená skôr ubrať ako pridať, znamená skôr spomaliť ako zrýchliť, znamená dať  hodnotu a význam tichu…“

Franco Arminio

 

Projekt

Myšlienka výroby vína, ktoré nesie meno Chiara Condello vznikla z vedomia udržiavania vinohradníckej histórie, ktorá sa začala písať a bola tradovaná po stovky rokov v kopcoch Predappio a zároveň aj z túžby podať revolučný výklad o jedinečnej a veľkorysej krajine. Vyrobiť víno, ktoré by vyjadrovalo vysoký potenciál viníc oslobodiac ho od všetkého nepotrebného. Sangiovese, ktoré odzrkadľuje Chiaru, a v ktorom našla a uplatnila svoje myšlienky. 

K tomu si vybrala kúsok zeme na okraji lesa, v srdci Predappia v nadmorskej výške 150 až 300 metrov nad morom. Vinice tu majú svoje korene v chudobnej pôde s vápenato-ílovitou živnou pôdou bohatou na tufovo-pieskovcové horniny, nazývané „Spungone“. Tu pred 3 miliónmi rokov bolo more a odtiaľto Chiara začala vyrábať víno, ktoré je interpretáciou tejto jedinečnosti.  

Filozofia

Vo svojich vínach vyhľadáva autentický výraz pôdy, jej histórie a jej duše. Predstavuje si svetlé čisté víno, ktoré bude oslobodené od všetkého čím bolo príliš často zaťažované. Preto sa rozhodla pracovať jednoduchým spôsobom, sledujúc pokyny ekologického vinohradníctva a remeselného riadenia vinárstva.  

Rešpekt 

Vo vinici sú všetky procesy ručné, hnojenia organické, mechanické zbavenie sa buriny s veľmi s nízkym použitím síry a medi na ničenie škodcov. Pred tým ako sa niekto stane dobrým výrobcom vína je dôležité byť dobrým vinohradníkom: toto je dôvod prečo sleduje vinice dennodenne, s úmyslom priviesť do vinárstva zdravé a dozreté hrozno, ktoré nebude potrebovať žiadne úpravy. 

Remeselníckosť

Vo vinárstve sa práca riadi princípom rešpektu k hroznu a k časom, ktoré si Sangiovese vyžaduje. Fermentačné nádoby sú plnené gravitáciou a Chiara osobne je proti všetkému, čo môže viesť k štandardizácii, preto jej spôsob vinifikácie zachováva všetky zdroje rozmanitosti a rešpektu ku hroznu: spontánne kvasenie, žiadna regulácia teploty , dlhá macerácia.  Stáčanie je ručné, vykonávané pomocou prerobeného lisu zo začiatku 20.storočia. Dozrievanie prebieha v dubových sudoch, následne sa vlieva do fliaš bez toho aby bolo filtrované.

Vitajte na stránke predajcu svetových vín WineBox. Prezeranie jej obsahu si vyžaduje plnoletosť.

Máte viac ako 18 rokov?